Biografie

Biografie

Jan Barendrecht

Ik ben een vrijetijdsfotograaf, een autodidact met 50 jaar ervaring. Mijn kunst-gerelateerde opleiding deed ik begin zestiger jaren aan de glasschool van de Kristalunie te Leerdam en Maastricht, waar ik opgeleid werd tot glasmaker. Ontwerpers als Copier, Meydam en Thomassen waren de eersten die mij leerden, anders naar de wereld om me heen te kijken en opgedane indrukken vast te leggen in beelden, zowel in kleur als in zwart wit.

Mijn belangrijkste aandachtveld in de fotografie was aanvankelijk snapshot. Het vastleggen van eenmalige, bijzondere momenten boeit mij nog steeds. Daarin spelen mens en dier een rol, maar evengoed voorwerpen in hun situatie van juist dat ene moment. Daarnaast ben ik mij onder andere gaan richten op stadsbeelden, situaties en vormen, die vaak anders lijken dan de werkelijkheid. Portretten maak ik het liefst van de mens in zijn natuurlijke omgeving.

Bij mijn fotowerk laat ik mij niet alleen beïnvloeden door veel hedendaagse fotografen en het fotowerk uit het verleden. Ook andere kunstvormen, zoals film, dans en werk met andere materialen inspireren mij in hoge mate, zowel door de wijze waarop deze werken tot stand komen als hoe zij worden uitgevoerd.

De donkere kamer, de sfeer van de rode lamp, de bakken met chemicaliën en het wachten op het opkomend beeld heb ik ingewisseld voor het werken met digitale processen. Daarbij worden mijn foto’s niet gemanipuleerd. Wel gebruik ik nu digitale methoden in plaats van chemische, om mijn fotowerk de zeggingskracht te geven die ik beoog. Dit betekent dat ik vaak terugkeer op plekken om “eindelijk” de ideale omstandigheid te kunnen uitbuiten. Dat vraagt geduld dat mij niet vreemd is; in het analoge tijdperk was het immers niet anders.

Top